Abstrakt: De senaste veckorna har vi sett ett rejält fall för guld- och silverpriset som fastställs på COMEX. Nu kan man ju fråga sig hur en elektronisk handelsplats där volymen som omsätts i dessa “papperskontrakt” överstiger den fysiska metallen med över 100 gånger ens kan användas för att sätta priset på den riktiga varan… Men tills vidare så fortsätter alltså detta korthus att domdera det “internationella” priset för ädelmetallerna. Om man ser på det häpnadsväckande säljtrycket som fått metallerna att ge tillbaka över 50% av sin appreciering sedan rally påbörjades i början på året så är det lätt att anta att aptiten för den fysiska varan har krackelerat rejält. MEN om COMEX anses vara en lämplig handelsplats för att återspegla utbud och efterfråga så uppstår problem om man ska koppla ihop priskollapsen med följande färska nyheter:

  • “Total 2016 silver demand hits record high.” – Silverinstitute.org via Bullionvault.com
  • “US Mint stuns silver market, suspends silver eagle for the year.”Silverdoctors.com
  • “Russia’s gold reserves rose by 1.3 million toz in October, or just over 40 tonnes, says Russian cenbank”Smaulgd.com
    • Detta är ett nytt rekord!
  • “U.S. Silver production in August is down a stunning 14% vs last month, down 10% vs previous month.”USGS via Srsroccoreport.com
  • “India gold premiums jump, bargain hunting props up China demand.”Reuters.com
    • Detta har säkerligen mycket att göra med Modis nyligen införda avmonetarisering av de absolut mest använda indiska sedlarna, vilket skapat kaos i Indien. Vissa talar om att paniken  att så fort som möjligt konvertera de snart värdelösa sedlarna till något realt har lett till en enorm aptit för bland annat guld, vilket på vissa håll ska ha resulterat i guldpriser så högt som $2800 (om det ens går att få tag på). Källa
  • “September Indian gold imports rise 63% month over month.”Smaulgd.com

Något som spär på mångas skepsis vad det gäller hur genommanipulerad ädelmetallmarknaden är följande fotnot som nyligen institutet GFMS, som ägs av Reuters, adderade till sin data:

GFMS Silver

GFMS nya fotnot.

Det bör även nämnas att guldpriset på Shanghai Gold Exchange, vilket är en kinesisk handelsplats där guld faktiskt byter händer, nu vid stängning handlades med en premie på $15,69 jämfört med COMEX. Silver handlades med en premie på hela $1,36. En sida som följer prisskillnaden mellan Shanghain och COMEX i realtid finns HÄR.

Detta prisfall har dock lett till att västerländska investerare ska ha fått panik och vräkt ut guld från guld-ETF:er i kölvattner av den amerikanska dollarns rusning och rally i räntor världen över. Den konspiratoriska sidan av mig har dock lätt för att tro att JP Morgan et. al började få panik då den lilla mängden fysisk metall som ska underbygga hela COMEX-handeln började dräneras och att de då behövde köra ner låtsatspriset på COMEX för att skaka ur svaga händer. Man nakenblankar alltså enorma mängder papperskontrakt i guld och silver på COMEX för att få investerare att sälja den RIKTIGA varan, vilket sedan köps upp av bankerna för att täppa till hålen och hålla pyramidspelet igång.

Summering: Det är inte lätt att få rätsida på vad som är det “rätta” priset för guld och silver i dagens disfunktionella marknad. Vi har nu upplevt ett massivt prisfall för metallerna på låtsasmarknaden COMEX medans anekdoter och data visar på en enorm aptit från de största guldkonsumenterna i världen (Kina och Indien). Samtidigt slutar det amerikanska mynteriet abrupt sin försäljning av silvermynt för året. Om inte det var nog så ser det ut att vara enorma arbitragemöjligheter då priserna är högre i andra delar av världen, något som ej kan pågå under en längre tid enligt finansiell teori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *
Email *
Website