Idag (söndag) går medborgarna från två EU länder till vallokalerna. I Österrike för att välja president och i Italien för att mer eller mindre rösta om förtroendet för den sittande regeringen ledd av Renzi.

Det italienska valet har fått mest fokus då det handlar om ett G8-land som även är Europas tredje största ekonomi och har Euron som valuta. Under år 2011 såg världsmarknaderna förhöjd volatilitet dels på grund av Grekland. Detta lilla EU-land fick enorma effekter på marknaderna då investerare började oroa sig för att Greklands ohållbara finanser skulle leda till att Grekland skulle få för sig att hoppa av EMU-samarbetet och Euron, vilket skulle sätta förtroendet för världens näst största valuta på spel. Under denna tid så uttrycktes den ökade valuta-oron i guldpriset som steg till ett All-Time-High.

2011 var det alltså ett av Europas absolut minsta länder som skapade oro på världsmarknaderna och idag har alltså ett av de absoluta kugghjulen för både EU och Euron folkomröstning.

Röstar italienarna NEJ till Renzis förslag på att ge regimen mer absolut makt på senatens bekostnad så är det i praktiken ett slag mot EU och Euron, då dessa är två institut som Renzi är förespråkare för.

Om marknaderna börjar prisa in en ökad osäkerhet vad gäller EMU-samarbetets integritet och då även Euron, så kan vi potentiellt se fortsatt volatil handel i främst valutamarknaden.  Jag skulle inte vara förvånad att se dollarn och guld stiga jämsides i det fall att italienarna röstar nej idag.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *
Email *
Website