Obligationsmarknaderna indikerar en mer eller mindre 100 procentig tro om att FED kommer att genomföra en räntehöjning. De flesta förväntar sig en minimal höjning på 0,25%, medans marknaden samtidigt sätter en 10% chans på att höjningen faktiskt blir “hela” 0,50%.

Dagens räntebesked lär ge kraftiga svängningar med tanke på att flera marknader har sett extrema rörelser den senaste riden:

  • DOW Jones Industrial Average, det amerikanska flaggskeppsindexet har satt ny topprekord mer än 14 gånger bara sedan Trump valdes till president och RSI indikerar att indexet är på den mest överköpta nivån på flera år:
DOW

DOW Jones Industrial Average.

  • Även valutaparet USD/YEN (och dollarindexet i helhet) har sett enorm styrka, vilket bidragit till att guld och silver varit under press då ädelmetallerna och valutaparet sen en väldigt hög korrelation de senaste månaderna:
USD/JPY

USD/JPY.

  • Sist men absolut inte minst så har obligationer sett markant säljtryck den senaste tiden och då framförallt de amerikanska statsobligationerna (Fallande obligationer = höjda räntor):
US 10-year

Ränta på amerikansk 10-årig statsboligation.

I en tid då världen har den största skuldbördan i absoluta och relativa termer någonsin så är en räntehöjning i obligationsmarknaden likte den vi sett de senaste veckorna något som kan skapa enorma förluster världen över. Obligationer utgör en betydande del av många pensionsportföljer till exempel. Samtidigt sätter det en press uppåt på bolåneräntor vilket kan orsaka en rejäl oreda med tanke på de utbredda bostadsbubblorna världen över (inklusive Stockholm).

Avslutnignsvis så följer dagens mätvärde för CNNs “Fear & Greed Index” nedan. När alla ligger lång (tror på uppgång) i aktiemarknaden och investerare bara ser blå himmel i framtiden så har det historiskt sett inte varit bra att investera i riktning med “flocken”.

fearindex

CNN Fear & Greed Index.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *
Email *
Website