Efter dagens fall i guld och silver tack vare FEDs räntehöjning, men framförallt den mer hökaktiga tonen från FED (de ser nu tre räntehöjnignar 2017 istället för två), så har nu prisskillnaden mellan LBMA i London och Shanghai Gold Exchange (SGE) blivit rent ut sagt löjeväckande…

SGE där handeln sker i fysisk form har i skrivande stund en prissättning på guld som är $63,68 ÖVER LBMAS spotpris på $1138,49!

I silver är arbitraget än mer absuurt då premien är på hela $1,88. Det är ett arbitrage på 11,13%!

Självklart ska inte en såhär massiv prisskillnad ens existera när det är fråga om en så likvid och internationell handelsvara som guld. I aktiemarknaden utnyttjar HFT-algoritmerna minsta lilla 0,001% av prisskillnaden mellan aktier på olika handelsplatser för att få en “gratislunch”. Det är inte heller lätt att rättfärdiga arbitragemöjligheten med fraktkostnader/säkerhetskostnader och dylikt då dessa knappast når upp till 10-100 miljoner kronor när det är fråga om ordrar på tiotals ton som bland annat Kina efterfrågar varje månad.

Ifall denna arbitragemöjlighet fortsätter så bör det bara vara en fråga om tid innan LBMA i London och COMEX i USA dräneras på allt guld. Hur de ska kunna upprätthålla en handelsplats när det sker är en bra fråga. Handelsvolymen på dessa “pappersplattformar” är redan ca 100 gånger större än den faktiska metallen som byter händer.

Prisskillnaden mellan väst och öst kan ses i realtid på didthesystemcollapse.com.

Nedan följer ett bonus-urklipp från chatten mellan några traders hos jättebankerna UBS och Deutsche Bank som framkommit den senaste tiden. Chaten är från 2011):

 

Deutsche Bank: bro japan holiday today

Deutsche Bank: think it’ll be quiet

Deutsche Bank: well, illiquid, not quiet haha

Deutsche Bank: illiquid means wild wild west

UBS:okay when gold pops 1430

UBS: we whack it

UBS: u sell your 50k

UBS: i sell my 20k

UBS: then we double that up and produce our on liquidity too

UBS: that should be enough to cap it on a holiday

Deutsche Bank: haha yeah

Deutsche Bank: lol

Notera att detta är säljattacker i pappersmarknaden och knappast någon riktig, fysisk handel, det är frågan om. Dessutom är de extatiska över det faktum att det är helgdag i Japan och därmed är lättare att bomba priser då färre köper (och därmed likviditet) finns i marknaden.

Om man tror denna manipulation inte fortfarande pågår bara för att några traders blivit påkomna i efterhand så kan man bara se vad som hände då Kina (världens största köpare av guld) hade långhelg i början av Oktober. Det var då silver hade ett av de största endagsrasen på flera år och var ner cirka 8% intradag som mest. Detta trots bristen på en enda relevant nyhet eller marknad som på något sätt kunde förklara kaskadfallet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *
Email *
Website