Abstrakt: Trump vann presidentvalet. Med det sagt så reagerade marknaderna väldigt intressant med tanke på att de amerikanska börserna först föll handlöst tills de nådde en stopp loss på 5%, för att sedan vända upp och nå ALL TIME HIGHS i DOWs fall. Få tillgångar har dock sett ett sådant spektakulärt rally som koppar, vilket ser ut att ha den bästa veckan på flera år. En tes är att marknaden börjat prisa in Trumps löfte om enorma infrastrukturssatsningar och minskade skatter. Detta verkar alltså marknaden se som positivt för basmetaller och då även för inflationen.

Koppar:

Koppar

Koppar (USD).

Koppar har de senaste dagarna brutit ett trendtak ett nästan sex år gammalt trendtak, något som till synes gav rejält med bränsle då priset praktiskt taget har stigit flera dagar i streck. Detta är en våldsam och vertikal stigning som ofta kan ske när tekniska traders slänger kapital bakom ett utbrott ur en flerårig formation. Om detta föranleder en kommande inflationsvåg så kan råvaror vara de stora vinnarna framöver, trots att de globala ekonomiska utsikterna ej förändrats nämnvärt. Andra basmetaller som zink och bly har redan stigit sedan flera månader tillbaka och ser nu alltså ut att åtföljas även av koppar. Ju fler råvaror som ser en stigande trend, ju högre chans är det att inflationsförväntningar spelar en betydande roll.

Bly ser ut att ha brutit sitt kanaltak sedan en tid (Obs! beroende på hur man sätter kanaltaket):

Bly

Bly.

Zink har haft ett kraftigt rally sedan början på året och ser nu ut att befinna sig i ett brett motståndsområde:

Zink

Zink.

Om man ser förhållandet mellan koppar och och guld de senaste ca 16 åren så ser det ut som varje stor uppgångsfas där båda metallerna har gått upp tillsammans så ser guld ut att bottna strax innan koppar. När väl sedan båda metallerna vänt och påbörjat en till synes positivt rend så har en flerårig uppgångsfas följt:

Guld vs koppar

Guld vs Koppar (lila linje).

Guld handlas nu vid sitt stöd vid Fibonaccinivån 0,382. Bryts denna så är ett troligt mål $1210 vid Fibonaccinivån 0,50:

Guld

Guld och dess Fibonaccinivåer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *
Email *
Website