Abstrakt: Inför börsöppningen i Nordamerika så hade guld, men framförallt silver, stigit brant. Silver var till exempel upp hela +2,7% i runt en timme innan priset totalt kollapsade. Scrollar man igenom andra marknaderna för att hitta en liknande raktion så hittar man ingenting:

  1. Den amerikanska dollarn (som råvarorna är prissatta i) såg inget betydande rally under tiden.
  2. Aktieiemarknaderna hade inget motsvarande rally eller nedgång.
  3. Växelkursen USD/Yen som under de senaste månaderna haft hög korrelation med ädelmetallerna påvisade ingen nämnvärd rörelse.
  4. Inte heller industrimetallen koppar eller oljepriset påvisade någon jämförbar rörelse.

… Hur kan det komma sig att ädelmetallerna fullständigt kollapsar (silver 2%) utan att sentimentet tycks ha förändras i någon annan tillgångsklass och/eller dollarns köpkraft?

  • Hade fallet berott på deflationsförväntingar hade råvaror prissat i USD följt ädelmetallerna ner.
  • Hade fallet berott på ökad riskaptit så hade andra “risk on”-tillgångar visat en klar stigning under samma tid (speciellt idag då robotar har korrelationsalgoritmer som påverkar alla tillgångar varje millisekund).

Det som nyss hände ser mer eller mindre ut att återigen vara ett rent manipulationsförsök för att underminera förtroendet och glansen för ädelmetallerna i en värld där centralbanker har blivit totalt galna och trycker pengar i en takt som aldrig någonsin skådats förut.

Det faktum att hela banksystemet är i gungning av att världens mest systemviktiga bank är katastrofalt underkapitaliserad utöver att insättare världen över tampas med negativa räntor på sina bankkonton gör tanken att investerare skulle dumpa guld och silver inför en tysk långhelg ännu mer absurd.

Fria- och icke manipulerade marknader? yeah right.

Till deras försvar så kan man förstå deras desperation bara av att titta på grafen nedan. Guld har nu i flera månader stångats med kanske det sista stora motståndet, nämligen ett flerårigt nedåtlutande trendtak:

guld

Guld (veckochart). I grafen visas trendtaket samt 200-veckors glidande medelvärde. Källa: Gary Savage

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *
Email *
Website