Abstrakt: En kort titt på hur läget ser ut för ädelmetallerna, dess tillhörande bolag och dollarn.

Guld:

Guld

Guld (dollar).

Guld har brutit upp ur vad som först såg ut som en “bear flag”, vilket är positivt. Just nu stångas guld med motståndet från två tidigare toppar. Det försök som till slut bröt igenom motståndet i juni fick kraft av den så kallade “Brexit-omröstningen”. Detta är intressant med tanke på att vi bara är några få handelsdagar ifrån ett liknande scenarie, nämligen presidentvalet i USA där vissa analytiker förväntar sig marknadsrörelser likt de efter BREXIT i det fall att Trump vinner. Det återstår att se om historien upprepar sig och det även är demokratiska funktioner som leder till en förnyad rusning i guld. Både RSI och MACD visar på positivt momentum.

Silver:

Silver

Silver (dollar).

Silver har gått ännu starkare än guld och har redan dels tagit sig förbi motståndet vid de tidigare två topparna och stångas nu med motståndet vid den senaste botten som sattes i Augusti. MACD håller på att korsa nollstrecket och nå positivt territorium samtidigt som RSI har klättrat rejält. $18,50 ser ut att vara det sista stora hindret i kort perspektiv för en fortsatt uppgång.

GDX (guldbolagsindex):

GDX

GDX.

Guldbolagsindexet GDX tog ett rejält skutt uppåt igår (tisdag) och ser möjligen ut att redan ha passerat motståndet vid trendlinjetaket (beroende på hur man drar linjen) vilket i så fall är ett positivt tecken.

Dollarn (USD):

Dollarn

USD-index.

Dollarindexet ser ut att ha toppat på ett värde av 99 och börjat en nedgångscykel, vilket säkerligen varit en bidragande faktor i ädelmetallernas uppgångs som prissätts i dollar. Både MACD och RSI pekar på fortsatt momentum nedåt. Vinner Trump presidentvalet lär dollarn ta ytterligare fart nedåt och bör då ge ädelmetallerna och gruvbolagen ännu mer vatten på kvarnen.

Denna unga uppgång i ädelmetallerna kan dock lätt komma av sig i det fall att Clinton vinner (eller ser ut att vinna) och/eller tack vare FEDs uttalanden och räntebesked som kommer senare idag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *
Email *
Website