Abstrakt: Guld flirtar återigen med den viktiga nivån runt 1300 inför FED-möte samt omröstningen om en potentiell BREXIT.

guld

Guld (dag). Källa: Investing.com

Förmår guld att bryta igenom så är nästa sikte inställt på 1400-nivån, medans det i värsta fall kan vara en högerskuldra i en “Head and Shoulders”-formation som är i görningen. Senaste gången guld var på dessa nivåer så kastade COMEX-bankerna rubbet för att hålla nere guld och antal utställda kontrakt på handelsplatsen nådde rekordnivåer. Frågan är om de lyckas kväsa guld denna gången…

Ett annat tecken på investeraroro är Bitcoins våldsamma rally de senaste veckorna, vilket av vissa hänförts kinesisk kapitalflykt. I helgen sågs en uppgång på över 20%, som sedan natten till måndag följdes av en relativt stor justering av växelkursen USD/YUAN.

bitcoin

Bitcoin (USD. Källa: Bitstamp.net

Problemet med Bitcoin, ur etablissemangets synvinkel, är att till skillnad från den artificiella “metallhandeln” på COMEX så kan de inte trycka på en knapp och skapa bitcoins ur tomma intet för att dumpa i marknaden (och därmed skapa säljtryck). Man kan tänka sig att Bitcoins uppgång de senaste veckorna skulle kunna vara en proxy för hur guld- och silverprisets utveckling hade kunnat se ut i en värld där bankerna ej har förmågan att skapa artificiellt utbud efter behag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *
Email *
Website